بازار فارکس
کلمه فارکس (FOREX) برگرفته از عبارت Foreign Exchange Market و به معنای تبادل ارزهای خارجی است. فارکس بستری است که معاملهگران در آن به خرید و فروش ارز میپردازند و اصلیترین و مهمترین فعالیت در این بازار، تبدیل ارزها به یکدیگر است.
در فارکس موسسات مالی بزرگ، بانکها، شرکتهای چند ملیتی، تجار، شرکتهای بیمهای، شرکتهای صادرات و واردات، سفتهبازها و اشخاص حقیقی، ارزهای مختلفی چون دلار آمریکا، یورو، پوند، ین و… را معامله میکنند. اساس این معامله بر مبنای خرید و فروش جفت ارزها است. بازار فارکس، پایگاه فیزیکی ندارد و همه معاملهگران این بازار ارزهای مورد نظر خود را، در بستر اینترنت، معامله میکنند. با وجودی که فارکس (OTC) Over the counter یعنی بازاری بدون مکان فیزیکی است اما مراکز اصلی این تجارت در لندن، نیویورک و توکیو واقع شدهاند.
فعالیت فارکس چگونه است؟
بازار فارکس 24 ساعت شبانه روز و 5 روز هفته باز است و فقط آخر هفتهها تعطیل میشود. بنابراین برخلاف بازارهای سهام یا اوراق قرضه، بازار فارکس در پایان هر روز کاری بسته نمیشود. در واقع، معاملات فقط به مراکز مالی مختلف در سراسر جهان انتقال مییابند. روز معاملاتی در بازار فارکس با بیدار شدن معامله گران در استرالیا شروع میشود، سپس به سیدنی، سنگاپور، هنگکنگ، توکیو، فرانکفورت، لندن و سرانجام به نیویورک میرود.
نحوه عملکرد بازار فارکس:
بازار فارکس (Foreign Exchange) به عنوان بازار ارز خارجی عمل میکند و در آن ارزهای مختلف جهان تجارت میشوند. عملکرد اصلی این بازار به شکل زیر است: تعیین نرخ ارز: در بازار فارکس، نرخ ارزها توسط عوامل اقتصادی، سیاسی، و تقاضا و عرضه مشخص میشود. این نرخها به صورت زنده و مداوم تغییر میکنند. معاملات ارزی: معاملهگران و سرمایهگذاران در بازار فارکس ارزها را با یکدیگر معامله میکنند. به عنوان مثال، یک معاملهگر ممکن است دلار آمریکا را بخرد و به مقدار مشخصی از یک ارز دیگر مانند یورو بفروشد. سود و زیان: معاملهگران در فارکس از تفاوت نرخ ارزها سود یا زیان خود را مشخص میکنند. اگر قیمت ارزی که خریدهاند افزایش یابد، سود میکنند، و اگر کاهش یابد، زیان میکنند. ریسک مدیریتی: معاملهگران میتوانند از ابزارهای مختلفی مانند توقف ضرر (Stop Loss) و توقف سود (Take Profit) استفاده کنند تا ریسک معاملات را کنترل کنند و به محدود کردن زیانهای احتمالی کمک کنند. تحلیل: معاملهگران برای تصمیمگیری درباره معاملات خود از تحلیلهای مختلفی استفاده میکنند. تحلیل تکنیکال (بر اساس نمودارها و الگوهای قیمتی) و تحلیل اساسی (بر اساس اخبار و تأثیرات اقتصادی و سیاسی) از ابزارهای معمول در این بازار هستند.
نحوه خرید و فروش فارکس
معامله در بازار فارکس به صورت آنلاین و از طریق یک شرکت دارای به نام کارگزار فارکس یا فارکس بروکر صورت میگیرد. در اینجا نحوه خرید و فروش در بازار فارکس به شکل مختصر توضیح داده شده است: انتخاب یک کارگزار فارکس: اولین قدم برای شروع معامله در فارکس انتخاب کارگزار فارکس معتبر و قابل اعتماد است. شما باید یک حساب باز کرده و از خدمات آن کارگزار برای معامله استفاده کنید. برخی از نکاتی که باید در انتخاب کارگزار در نظر داشته باشید شامل پروازیته مالی، اسپرد (Spread)، کارمزد، ابزارهای معاملاتی و پلتفرم معاملاتی میشوند. تحلیل بازار: قبل از ورود به معامله، شما باید بازار را تحلیل کنید. این تحلیل میتواند به دو صورت تحلیل تکنیکال (بر اساس نمودارها و الگوهای قیمتی) و تحلیل اساسی (بر اساس اخبار و تأثیرات اقتصادی و سیاسی) انجام شود. انتخاب زوج ارز: بعد از تحلیل بازار، شما باید زوج ارزی که میخواهید معامله کنید را برگزینید. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید دلار آمریکا را در مقابل یورو خریداری کنید. وارد کردن معامله: با ورود به پلتفرم معاملاتی کارگزار، شما میتوانید معامله خود را وارد کرده و جزئیاتی مانند مقدار خرید یا فروش، توقف ضرر، و توقف سود را تنظیم کنید. پایان معامله: معامله به پایان میرسد و سود یا زیان شما بر اساس تفاوت نرخ ارزها محاسبه میشود. سود شما به حساب شما افزوده میشود یا زیان از حساب شما کسر میشود. مانیتورینگ و مدیریت معاملات: شما باید معاملات خود را مدیریت کنید، اطلاعات بازار را دنبال کرده و در صورت نیاز تغییراتی در معاملات اعمال کنید. توجه داشته باشید که معامله در فارکس ممکن است با ریسکهایی همراه باشد و معاملهگران باید با مراقبت و استفاده از ابزارهای مدیریت ریسک معاملات خود را انجام دهند. همچنین، آموزش کافی و تجربه به موفقیت در این بازار کمک میکند.
بازار فارکس در مقابل سایر بازارها
بین بازار ارز خارجی یا فارکس و سایر بازارها تفاوتهایی وجود دارد. اول از همه، قوانین کمتری در فارکس وجود دارد، به این معنی که سرمایه گذاران به استانداردها یا مقررات سختگیرانه، مانند موارد موجود در بازارهای سهام، آتی و … پایبند نیستند. هیچ اتاق پایاپای و هیچ نهاد مرکزی وجود ندارد که بر بازار فارکس نظارت کند. دوم، از آنجایی که معاملات در یک صرافی سنتی انجام نمی شود، کارمزد یا کمیسیون کمتری مانند سایر بازارها وجود دارد. سوم، هیچ محدودیتی برای اینکه چه زمانی می توانید یا نمی توانید معامله کنید وجود ندارد. از آنجایی که بازار 24 ساعته باز است، می توانید در هر زمانی معامله کنید. در نهایت، از آنجایی که این بازار بسیار نقد است، میتوانید هر زمان که بخواهید به آن وارد و یا از آن خارج شده و تا جایی که نیاز دارید در آن ارز خرید و فروش کنید.
جفت ارز در فارکس چیست ؟
در معاملات فارکس، ارزها به صورت جفت ارز فهرست و معامله می شوند. نمایش جفت ارزها مانند USD/CAD، EUR/USD یا USD/JPY است که نشان دهنده دلار آمریکا (USD) در مقابل دلار کانادا (CAD)، یورو (EUR) در مقابل دلار آمریکا و دلار آمریکا در برابر ین ژاپن (JPY) هستند. همچنین برای هر جفت ارز قیمتی مانند 1.2569 وجود خواهد داشت. اگر برای مثال این جفت ارز USD/CAD باشد، به این معنی است که برای خرید یک دلار آمریکا 1.2569 دلار کانادا نیاز است. اگر قیمت به 1.3336 افزایش یابد، اکنون برای خرید یک دلار آمریکا 1.3336 دلار کانادا نیاز دارید. این به این معنی است که ارزش دلار آمریکا در برابر دلار کانادا افزایش یافته است.
معنا و مفهوم لات
در بازار فارکس، ارزها به صورت لات معامله شده که تحت عنوان لات میکرو، مینی و استاندارد نامگذاری می شوند. یک لات میکرو معادل 1000، یک لات مینی 10000 و یک لات استاندارد 100000 واحد پول معین است. معاملات در بلوک های ارزی مشخصی انجام می شود. به عنوان مثال، یک تریدر می تواند هفت میکرو لات (7000)، سه لات کوچک (30000) یا 75 لات استاندارد (7500000) مبادله کند.
جفت ارزهای اصلی در فارکس
تنها هفت جفت ارز نشان دهنده اکثر معاملات در فارکس است. این جفت ارزها عبارتند از: EUR/USD (یورو/دلار آمریکا) USD/JPY (دلار آمریکا/ین ژاپن) GBP/USD (پوند انگلیس/دلار آمریکا) AUD/USD (دلار استرالیا/دلار آمریکا) USD/CAD (دلار آمریکا/دلار کانادا) USD/CHF (دلار آمریکا/فرانک سوئیس) NZD/USD (دلار نیوزیلند/دلار آمریکا)